Žasneme nad zákonitostmi přírody v kostce. A úl je tou kostkou…

Každé ráno pozoruji z okna ložnice naše včely, jak pilně vyletují z úlu a zase se do něj vracejí. Kochám se tou bzučící krásou a harmonií a nestačím žasnout nad tím, jak dokonale příroda funguje. A mám upřímnou radost, že i já a moje rodina jsme součástí toho nekonečného přírodního koloběhu.

Já, manžel i synové, kteří prošli včelařským kroužkem na základní škole – to je naše rodinná včelařská skupina. Naším počátečním impulsem pro včelaření byly návštěvy úlů našich kamarádů, kteří nám ukázali, že včel se člověk rozhodně bát nemusí. Zatímco v nás touha stát se včelařem postupně uzrávala, snažili jsme se se včelařstvím a vším kolem co nejblíže seznámit. V průběhu včelařské sezóny jsme jezdili „do včel“ a snažili se pochopit, co nám přátelé-včelaři ukazovali, trpělivě vysvětlovali a s čím jsme jim mohli pomáhat.

Zima utekla jako voda a najednou zbývaly dva dny do únorového termínu podání žádosti o dotaci na pořízení včelařského vybavení, kterou vypsal Jihomoravský kraj. Nebylo nač čekat – kdy jindy, když ne teď?! Během dvou dnů jsem zažádala na ČSV, dostala chovatelské číslo a následně vyplnila a podala žádost o dotaci na JMK. A pak jsme, konečně, pořídili vlastní úlové sestavy a k nim základní vybavení. Na Velký pátek jsme si pak dovezli dvě dvounástavková včelstva. Zní to jednoduše, ale to jen proto, že máme štěstí na kamarády. Není to totiž jen tak, získat zjara za rozumné peníze vyzimované včelstvo, které jde do síly a bude dávat med. Díky za to tenkrát i teď a díky za ochotu konzultovat a bavit se o včelách. To je naštěstí to, co je nám včelařům vlastní.

Od té doby si užíváme všechny strasti, ale hlavně slasti, které ke včelaření patří. Včelí vůni, kterou cítíme z rukou cestou od včel. Propolisem olepené ruce, to je nejvíc. Vůni léta a přírody na rukou. A kluci samozřejmě nejvíc milují čerstvý med přímo z pláství a jsou neocenitelní pomocníci jako dýmáci – zapalovači a zakuřovači. Mým snem je jednou pást včely tak jako přítel včelař. Má houpací síť v blízkosti stanoviště a ve chvíli volna se jde včelami nechat uspat…

 

Muf