Vidím, i když spím aneb Forsage hlídá včely v úlu za nás

vcelka_forsage_net

Na Velký pátek to budou přesně 3 roky od začátku našeho včelaření. A rozhodně si neděláme iluze, že by tyto tři sezony stačily k tomu, aby z nás byli mistři včelaři. Proto jsme rádi za každou radu, doporučení a tip, jak být stále lepším a lepším včelařem a jak včelařit, aby to bavilo nejen nás, ale i naše včely. A jedním z pomocníků na cestě k lepšímu včelaření pro nás je zařízení Forsage.

Testování zařízení Forsage na jednom z našich úlů je testováním i nás samotných. Díky Forsage teď dáváme odborníkům černé na bílém vědět to, jaké zásahy ve včelstvu provádíme, aby mohli porovnat odezvu na jednotlivé akce v nasbíraných datech. Pro nás to jsou nervy, abychom nic nezkazili. Pro ně jsou to cenná data, která pomohou nejen jim, ale vlastně i nám všem zjistit, jak to ve včelím světě i celé přírodě v dnešní době kulturní krajiny a průmyslového zemědělství chodí.

Co všechno nám dálková kontrola přes jednoduchou aplikaci v telefonu umožňuje zkontrolovat?

  • jestli včely nosí
  • jestli včelstvo prosperuje
  • že nám úly nikdo neukradl nebo neponičil
  • že včely přežily léčení
  • a jestli jim zůstala v úlu krmná dávka
 

Věříme tvůrcům softwaru Forsage, že v blízké budoucnosti díky získaným datům brzy ještě více porozumíme řeči včel, že i zvuková data získají interpretovatelnou podobu. Aplikace nám pak bude „bzučet“, že matka klade, že včely nemají dost místa, že staví nebo že už se jim nechce stavět, že se chtějí rojit, že včelstvo přišlo o matku, že jde do síly, že nám je někdo, nedejbože, krade, že včely slábnou vlivem nemoci, že jim ruší klid sršeň nebo hlodavci atd… Díky moc za vaše úsilí a možnost vyzkoušet si snad tu nejmodernější formu včelaření.

Muf