Sledujte své včely s aplikací Forsage. Ukáže vám přírůstek medu, úbytek zásob i případné stresové situace

Chcete vědět, co se děje ve vašem včelstvu, ale zrovna u něj nemůžete být? Pomůže vám naše aplikace. Každou hodinu se do ní zaznamenávají informace o váze, teplotě i vlhkosti v úlu, a vy tak můžete včas rozpoznat, zda včely potřebují váš zásah.

Přístup do aplikace? Odkudkoli
Protože se jedná o webovou aplikaci (app.forsage.net), nevyžaduje instalaci a snadno ji otevřete v počítači, mobilu i tabletu s jakýmkoli operačním systémem. Stačí se jednoduše přihlásit pomocí jména a hesla a pak už si můžete pohodlně prohlížet, co se ve vašem včelstvu právě děje. Můžete přitom přepínat mezi jednotlivými úly, které spadají pod vaše stanoviště, a vzájemně je porovnávat.

Na levé liště vidíte stanoviště, v pravé části obrazovky se zobrazují jednotlivé úly a údaje o nich

Uvidíte, kdy včely odletěly za snůškou a kolik medu přinesly
Aplikace zobrazuje změny třech veličin, váhy, teploty a vlhkosti, zanesené společně v jednom grafu. Kdykoli však můžete jednu nebo více metrik vypnout a prohlížet pouze tu, která vás v danou chvílí nejvíc zajímá.
Z úbytku váhy v jarních a letních měsících tak například vyčtete, kdy včely odletěly za snůškou, případně že odpařují vodu z přineseného nektaru. Mírný a postupný pokles váhy v období ledna až března zase indikuje dobrou kondici vašeho včelstva: matka začala plodovat (což se v prosinci projevilo zvýšením teploty i vlhkosti) a včely spotřebovávají více zásob, aby měly energii plodové těleso zahřívat. Naopak prudký propad ve váze pak může znamenat i vyloupení včelstva. Aplikace umožňuje filtrovat údaje za určité časové období, a tak z informací o váze vyčtete, kolik medu vaše včely přinesly třeba za týden nebo měsíc.

Odkud se údaje v aplikaci berou?
Jednotlivé hodnoty v úlu měří monitorovací zařízení, přesněji řečeno váha a senzor. Váha, dimenzovaná na 300 kg, se vkládá pod úl a je určená pro dva nejčastější rozměry nástavků, tedy 39 cm × 24 cm a langstroth. Senzor je vybavený teploměrem, mikrofonem a vlhkoměrem a jeho umístění závisí na tom, co přesně chcete měřit. Pokud vás zajímá spíše venkovní teplota, umístíte senzor do česna, pokud teplota a vlhkost v úlu, zavěsíte jej mezi rámky. Hodnoty naměřené váhou a senzorem putují přes kabel do přenašeče dat (už letos plánujeme bezdrátové propojení) a z něj pomocí GSM signálu dále do internetového úložiště. Odtud se pak v podobě grafů propisují přímo do konkrétního účtu v aplikaci.

Těšte se na analýzu zvuku, geomapu i další nové funkce
Aplikaci pořád vylepšujeme, a tak se už brzo dočkáte dalších funkcí. Díky analýzám zvuku například poznáte, kdy se včely připravují na rojení nebo že jsou ve stresu. Přibude také možnost sledovat stav v úlech jiného včelaře (samozřejmě pouze s jeho souhlasem) a geomapa, ve které uvidíte počet zařízení Forsage a průměrnou snůšku až do úrovně vašeho okresu. Kromě toho neustále pracujeme na vývoji Virtuálního včelaře. Ten vám v budoucnu zvládne vysvětlit změny v jednotlivých hodnotách a poradí, co je pro vaše včely v danou chvíli nejdůležitější.

Máte otázku? Možná to bude jedna z následujících

Jak často se přenáší data z úlu do aplikace?
Hodnoty ze senzoru se do přenašeče ukládají každých 15 minut, odkud se pak jednou za hodinu přenáší do cloudu. Takže ve výsledku uvidíte v 1 hodině data sesbíraná po 15 minutách. Tahle frekvence je optimální pro výdrž baterie v přenašeči – s tímto nastavením stačí baterii dobíjet jednou za rok.

Zobrazuje se v aplikaci stav baterie?
Tuhle funkci teprve plánujeme. Stav baterie se bude zobrazovat jak na úrovni stanoviště, tak na úrovni úlu.

Neškodí GSM signál včelám? Nevyhýbají se úmyslně senzorům?
Nebojte se, signál včelám neubližuje. Senzory pracují pouze 1× za 15 minut po dobu 5 vteřin a přenašeč 1× za hodinu pod dobu 15 – 20 sekund. To je ve výsledku stejné, jako kdybyste stáli 5 – 10 minut vedle úlu se svým telefonem a zapnutou WiFi. Taková míra záření je zanedbatelná. Zároveň jsme ani nepozorovali, že by se včely senzorům vyhýbaly.

Nestává se, že by včely zalepily senzor voskem?
Zatím všechny naše senzory zůstaly bez úhony. Nedáváme je přímo do plodiště, takže zalepení propolisem tolik nehrozí. A i kdyby k takové situaci došlo, senzory to nepoškodí. Otvory v nich jsme totiž překryli silikonovou fólií, která je chrání.

Co když nebude v daném místě signál? Jsem schopný přenést data z přenašeče na internet?
To bohužel nejde. Abyste mohli naše zařízení používat, musí být vždy v dosahu GSM síť.

Pokud se chcete zeptat na cokoli dalšího, napište nám na info@forsage.net